Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

1. Feilí na Bliadhna
    Domhnach na Casca: Deirtear go mbíonn an ghrian ag damsadh agus i ag eirigh, an maidin sin. Bíonn an briocfasta ag na daoine. Bíonn péire nó trí cinn d’uibheacha ag gach duine. Tar éis Aifrionn caitheann na gasúir an lá ag tóirigheacht nead ins na coilltibh agus ins na portaibh.
    Lá ‘ le Mártain: Marbhuightear gé i ngach tigh agus doirtear an fuil i gceithre coirnéil an tighe an oidhche roimh an lae seo.
    Lá ‘ le Pádraig: Caitheann na daoine an t-seamróg
    Céadaoin an Luaithridh : Teigeann gach duine ag an Aifrionn. Cuireann an sagart luaithe ar bhaithis na daoine an maidin sin.
    Féile Mhicíl: Marbhuightear an cead gé i ngach teach. Nuair a tagann siad abhaile on Aifrionn bíonn an-dheinéar aca.
    Aoine an Ceasta: Teigeann na daoine go dtí an séipeal le turas na Croise a tabhairt.
    Pádraic Ó Laimhthe