An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abaile é. Is gearr an mhoill ar Gholl Mhór an chéad chrann a bhaint. Tosuigheann Mac Rí Éireann a dhéanamh rópa féir agus leigeann sé air féin go bfhuil sé leis an gcoill ar fad a thabhairt leis. Cuireann Gholl Mhór impidhe air gan baca leis.
    An chéad lá eile féachann Gholl Mhór plean eile leis - tá pota mór brucháin aige agus caithfidhe Mac Rí Éireann gach mug de, d'ól leis fhéin. Déanann Mac Rí Éireann mála de chroiceann caorach agus gleásann sé ar féin é, agus sgaoileann sé an bruchán síos ann. Ar ball leigeann sé ar fhéin go bhfuil an bruchán a goilleadh air. Tugann sé sáthadh do sgían do'n mhála agus sgaoileann sé an bruchán amach, a thabhairt fóirthint do fhéin mar dhóigh dhe. Ceapann Gholl Mhór go mba mhór a faoiseamh dó fhéin an cleas céadna a dhéanamh leis fhéin. Íarrann sé ar Mac Rí Éireann sáthadh de'n sgían a tabhairt dó agus is gearr an
    AT1049: The Heavy Axe
    AT1062: Throwing the Stone