Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-bhean ánn aon uair amháin agus bhí aon Mhach amháin aice. Bhí an t-sean-bhean seo an-t-sean agus an-lagh agus ar éigin a bhí sí andon siubhal ach go dona. Bhí an t-sean-bhean seo an-tseidhbhir agus bhí sí an ghortach faoí na spurán, agus bhí an dearg ghráin ag an Mach uirthí faoí nach dtiubharfadh sí an spurán dó lé go ndéanfhadh sé gach a bhían leis.
    An chéad rudh a bhí sé le déanamh ná pósadh, agus ní raibh sé andon é sin a dhéanamh gan airighidh a bheith aighe. Maidin amháin nuair a bhí an t-sean-Chailleach ag éirghe, tháinigh sí anuas san gcisthinigh agus bhí sí ag dúnadh a bróga, nuair a fuair a Mach cromhta síos í, bhuail sé buille de thuaigh uirthí agus mharbhuigh sé í, fhuair sé cárr
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Éithne Ní Dhomhnaill