Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    camh in-aghaidh camh agus cor i n-aghaidh cor agus cas é. Dubhairt an rí go gcuireadh se a mhac ina coinne. Cuir agus nuair a léigh an bean an leitir dubhairt sí go raibh sé síoas ins an gcofra. Cuir sé an stóilín faoi na chosa agus chuaidh sé síos do chas sí an glas agus dubhairt sí leis nach leigfeadh sí abhaile é go dtagach a mhuinntir féin abhaile aice. Tháinic sgéal anál ó Sasana é a cuir anonn ach níor cuireadh anonn é. Chuaidh an rí suas agus fhiafruigh se dhó ce'n áir a gcuirfeadh sé an maid sáith isteach i bpoll ar bith é a deor Gobán mar tá tú réidh. Thuit an Rí anuas agus níor fagadh deóir ann. Tháinic sé anal agus nuair a bhí sé ag dul thart an gcaisleán gearr annseo i gCo na Gaillimhe. Chonnaic sé sgatat fear ag tógál caisleán agus d'iarr sé obhair ar an mbos. Ceárd atá tú indon a
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máirtín Mac Casarlaigh