Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    shocrú i gceann nóiméad. Nuair a chuala muinntir na h-áite go raibh Sgabhóg leis an sgéal a shocrú chruinnigh siad as chuile cheardtha go bhfeicfidís céard a bhí sé a'dhul a dhéanamh. Chuaidh siad síos ar a' riasca agus dubhairt Sgabhóg leabtha breith ar an searach agus é a caitheadh amach san abhainn. Nuair a chaith siad an searach amach, amach leis an máthar ceart in a dhiaidh agus d'fan an lár eile ar bhruach na h-abhainn agus sin é an caoi ar socruigh - eadh an cás nach raibh éinne i nÉirinn i ndon a shocrú ach Sgabhóg.
    AT0873: The King Discovers his Unknown Son