Scoil: Scoil Níoclás (Cailíní) (uimhir rolla 4502)

An Cladach, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Uí Mhoráin

Ar an leathanach seo

1. 1. Théigheadh na mná óga go dtú sruthán tórthanna agus thóighidís braon uisge as agus chuiridís bhlogaim di ina mbéal. Théighidís ag éisteacht in dorasaibh dúinte trí tíghthe sén t-sloinne céadhna agus dhá gcloisidís cainnt ar an ainm céadhna fir ins na trú tíghthibh bheadh súil acú gurbh é sin an t-ainm a bheadh ar an bhfhear a phósfhaidís, agus muna gchloisidís ainm fir ar bith da luaidhe, thuiteadh an drull ar an dráll acú ag ceapadh nach bhfhuigheadh siad fear ar bith agus go bhfanfhaidís na n-uathaidh go deó.
    2. Gheobhadh na mná óga ubhla agus bhainfhidís an croiceann di gan é a briseadh ó na céile agus chaitheadh siad siar tar a nguala é agus pé llitir a dhéanach sé nuair a thuitfeadh sé
    Bairibre Níc Dhonnachadha
    Sráid Dhoiminic, Co. na Gaillimhe