Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Cristíne Bean Uí Fhithcheallaigh

1. Is iomda a leigheas a bhí ag na sean daoine fadó.
    Bhíod gio leor de na daoine ag géagini pian in a gcroidhe agus sé an leigheas a bhíodh acu gártóg a chuir síos i bpoto bainne agus é a bhruith agus an bainne a ól.
    Do cuiread siad neantóga síos i bpoto leite agus é a bruith ann i Mí na Márta le na gcuid fola a conghbháil glan.
    Bíonn malrac nac bhfaca a athair riamh indan béal-tinn nó crís galra a leighisuí, nuair a shéideann sé trí úaire air in-ainm Dé. Tá fear i gCeathrú Bheag agus fear eile i dTuaim atá an leigheas sin acu.
    Dá mbead "Teine De" ar éadan duine sé an leigeas a tugann daoine dhó fáinne óir a thomhais leis ar Dia Luain nó Diardaoin nó Dia Satharn
    Nuair a bhíonn "Bolagach Bó" ar duine cuirtear im gan salann agus púdar buidhe leis
      1. cleachtas an leighis