Scoil: Cnoc an Dúin (uimhir rolla 14278)

Cnoc an Dúin, Co. na Gaillimhe
M. M.Ó Fíthcheallaigh

1. Sean - Sgéal
    Bhi fear ann fadó, as Domhnach - padraic a beadh é. Fear an-bocht a bhí ann.
    Maidin amháin d'eirigh sé go moch agus chuaidh sé go Tuaim le mála coirce a dhíol. Taobh amuigh de Cnoc Meagh tháinic na sídheóga amach chuige agus cheannuigh síad an mála coirce uaidh, agus dubhairt síad leis an mála agus an asal a thabairt isteach faoi an cnoch. Fuair sé luach maith ar an coirce agus bricfeasta maith freisin.
    Ní fhaca ariamh a leithead de seomra breaghthe agus cisteannuigh agus na fir agus na mná is breaghtha sa domhan. Nuair a bhí a sháith itthe agus ólta aige tug síad amach arís é agus dubairt síad leis dul abhaile agus am ar bith a bheadh airggeadh ag teatáil uaidh, teacht arís agus bheadh a sháith aige. Bhí faithcíos ar dul go dtí an croc arís ach mar sin féin bhí sé in a fhear is
    Nóra Ní Mhaoldhomhnaigh
    Lios Donncha, Co. na Gaillimhe