Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teadacha tuighe o bhata go bata agus guala túighe ag crochadh ó na teadha agus nuair a bhi na capaillí ag teacht do las siad an túighe agus bhí an túighe ag tuitim ar na capaillibh agus bhí siad ag rith níos tapaidh agus bhí an túighe ag tuitim anuas ar na daoine a bhí ins na chairt freisin agus an chéad fhear a tháinig go dtí an teach bhí an uisge beatha aige. Nuair a thagadh an cailín isteach an dorus do briseadh sean-bhean an tighe cacha déanta as mín coirche ar a cheann.
    Bhíodh spraoidh mór acha an oidhche sin ag ithe agus ag ól go dtí an maidin. Biodh piobhaire in gach teach fadó oidhche an pósadh agus bhíodh na daoine ag damhsa go dtí an mhaidin.
    I rith na h-Inidhe is mó a deanadh siad cleamhnas. Nuair a bhí fear ag iarraidh bean chuir sé fear eile ón gcomharsanacht go dtí teach an chailín a iarraidh ón áthair.
    Tughadh an fear na bhfuil ion-phosta buidheal d'uisge beatha dón fear a bhíos ag iarraidh á chailín. Nuair a thagadh an fear isteach go dtí teach an chailín thosuigeadh sé ag cainnt faoí an fear agus an feilm a bhí aige agus gach rud faoí agus dá mbeadh an cailín sásta
      1. filíocht
    Emilí Ní Dhubhghaill