Scoil: Faithche (Buachaillí)

An Fhaiche Mhór, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Cinnéide

Ar an leathanach seo

1. 'Sé Brocach an t-ainm atá ar mo bhaile. Tá sé roinnte ina dhá leith. Brocach agus Cnoch Brocach. 'Sé Brocach an cuid is tábhachtaighe. Fadó bhí dhá muilleann ann, muilleann plúir agus muilleann lín. Ní raibh aon bóthar í mo bhaile fadó, acht san áit a bhfuil an bóthar anois bhí sruthán muillinn ann. Ag ceann an srutháin seo atá an "Comhla"
    Ag bruach na h-aibhne tá páirc mhór bhreag a tugadh an t-ainm an "Páirc Lín" air fadó. Tá sé faoí an ainm "an Faitche" anois agus tá sé roinnte idir beirt fhear. Achar gearr ó mo theach tá áit a b'ainm dó
    An Bhrocach, Co. Mhaigh Eo
    Pádhraic Ó Cinnéide