Scoil: Béal an Bhuláin (uimhir rolla 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Seoighe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsin nuair a caillead a mháthair Dimthigh se tart o theach go teac is o bhaile go baile mar tailúir. Mas fior sceal deirtear gur dhubairt se go mbeadh seipeal i mBun a Corraig agus ta seipeal ann.
  2. Dunta
    Tá dun siar i sSliabh Mhór. Fado shin bhí fear i na chomhnaide ann dar bhainm do "Dane". Istigh i lár an urlar tá sgáth feartainne fosgailte. Tá a lán leaptan is eadaig leaptan ann. Tá bheidhlín ann freisin. Gach oidhche cloineann na daoine ceol ann.
    Luibeannna
    1 Deanann luibhearnach, is cupogac, is caonac glas, diogbhail d'on talaimh agus cháitheann se iol a cuir ar an talamh le iad a marbhú.
    2 Deanann slamhcan, is dilisg, is fas aon oidhche duine slán folán. Deanann duileóg cupóg
      1. cleachtas an leighis