Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

1. Deireann na daoine atá ag dul anois go bhfuil óir churtha i neart aiteanna san cheanntar seo.
    Deirtear go bhfuil óir curtha san cheanntar in áit dar b'ainm Cnoc a Mhadaidh agus deirtear go bhfuil sí fíor fosta.
    I mBaile an Chnuic a luigheann an áit seo. Sé an t-am ar cuireadh é na in aimsear na lochlannach, deirtear do b'iad fhéin a chur san áit seo é. Tá cearnóg beag de chlocha ar mhullach an chnuic agus tá sí i gcomhnuidhe an dóigh ceadhna.
    níor fhás féar ar an chearnóg ariamh agus is doiche nach bhfásfaidh féar uirthi. Ba mhaith le na daoine an áit seo a thócailt amach agus a fhághailt amach bhfuil mórán ann ach níor mhaith leobhtha dá bhfuighfeadh is doiche go gcaithfeadh siad a thabhairt dó'n riaghaltas ach gheobhaidh siad
    Séaghan Ó Fhríghil
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall