Scoil: Ceathramha na gCanónach (uimhir rolla 16102)

Carrownaganonagh, Co. Dhún na nGall
Eoin Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann aon uair amhaín derbh ainm Éamonn ó h-Aodhagaín.Bhi sé ina comhnuaidhe ar an Scrín, cúpla míle ar ¸ill Mhic Neánaín .Ba leis an baile uiligh. Bhí cuid mhór ba, caoifigh agus beithidheach aige.Bhí an cogadh ag teacht agus díol sé amach uiligh iad. Ciur sé an t-airgead uiligh isteach is croiceann reaffaigh agur d'fholiugh sé é .
    D'imthigh sé feínn , a bhean agus amhac. Nuair a bhí sead fhadh le. Diure dubh aist an mac fur bhfhearr do a ghabhail ar as agus é a chuca in áit ús.
    Thainig sé ar am agus rinne sé sin. Thaínig na Sasanaigh air agus mhorbhuigh siad é .Nuair a thaínig Eámonn agus a bhean arais nírabh siad ábailte an
    Seán Mac Garbhaigh
    Seosamh Mac Suibhne