Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall

Níor b'anann as cuid caorach tom
    Fág thusa giobach mo bhlain 'gus mo dhruim
    'Gus caithfinn an Nodlag le pléisiúr thoir ag cuid uascain tom
  2. Eachtraí na BhFiann.
    I bhfadh o shoin nuair a bhí na Fianna in-Éirinn thugadh cuireadh chun féasta dobhtha anonn go Crioch Lochlann agus d'iarradh ortha gan arm ar bith a thabhairt leobhtha. Dubhairt Goll Mac Móirne garbh bh'feidir gur chuireadh fille a bhí ann agus go dtabhairfeadh seisean leis sgian Fionn. Phollfadh an sgian seo rud ar bith agus ní thiocfadh é a lúbadh. Thug Goll leis an sgian agus d'imthigh siad leobhtha.
    Nuair a chuaidh siad idtír cuartugadh iad ach ní bhfuair siad an sgian a bhí le Goll. Rinneadh réidh feásta mór agus nuair a shuidhe na Fianna síos chuaidh fear de na Lochlannaigh ar gach taobh de.
    Nuair a bhí siad tamall na suidhe d'fhiafruigh " Labhrach na Lóinc" an t-uachtarán a bhí ar na Lochlannaigh de Fhionn an rabh cuirm aige ariamh cosamhail leis an cuirm seo agus sé dubhairt Fionn-
    C. N. Nic Aodhchain
    Seamús Mac Aodhchain