Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal
    Bí fear na comhnuidhe i nGaoth Dobhair fadó agus bhí sé iongantach críonna.
    Thug duine muinnteardha gasúr dó fá choinne é cuid de’n chrínnacht fhoghluim uadh. Nuair a bhí an gasúr aige cupla bliadhain chuir sé cuig comharsannach ar fastach é Nuair a rachadh an gasur thaire shrúthan ar maidín léimfeadh sé í, ach nuair a rachadh sé taire shrúthan san oidhche caithfeadh sé siubhal fríthe. Chuir an fear críonna ceist air cá tuighe an rabh sé ag déanamh seo. Dinnis an gasúr dó nach bfúigheadh sé greimh ar bith le h-ithe ag an maighisthir úr. An tráthnona sin dimthigh an fear croínna go dtí an áit a rabh an gasur ar fastód. Cuaidh se isteach agus bhí oidhce mór comhráidh aca. Bhruith an shean-bean pota mór préataí agus shuith achan nduine le na saith a itthe ach ní rabh siad na suidhe gur eirigh an tsean-bean agus an sean-dhuine ón tábla. Tug an gasúr iarraidh eirigh fosta ach rinne an fear críonna comhartha do suidhe agus shuidh. Dith an beirt a sáith agus suidh siad ag an teineid ag comhradh. Rinne an seanduine bunnóg aráin preataí
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Pádraig Ua Fearradaigh