Scoil: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Ar a thoil fhéin atá" arsa duine eile. Má tá taitneamh aige di, nil aige ach fáinne a ghearrad timhcheall uirthi agus ní bheidh de chumhacht ag aonduine againne baint léithe.
    D'fhan Conall go rabh sé ar ais 'sna Rosaibh agus nuair a fuair sé faill ar na daoine beaga. Ghearr sé fainne san gainimh thart air fhéin agus ar an chailín. Tharluigh seo ag droichead na Cruite agus tá rian an fhainne le feiceail go foill. Ach sul a rábh an fháinne deánta aige bhuail duine de na daoine maithe an cailin le slát draoidheachta agus d'fhág bhodhar balbh aige í. An t-Samhain a bhí ann agus bhí sí annsin aice gan focal aice. Go Samhain dar gcionn. Oidhche Shamhna d'imthigh Conall leis ag tarraingt an dún
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin