Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. D. Árd an Chró agus Ailt an Óir
    Tá árd agus ailt soir áit éiginteach ar chnoc “Eadar Dhá Bhaile” a bhfuil “Árd an Chró” agus “Ailt an Óir”. Deirtear go rabh cró ag fear i mullaigh an áird agus fear ceithearach cruaidh a bhí ann. Bhí chnoc mór óir aige agus bhí sé comh cruaidh agus ní sgarfadh le dadaí. Oidhche amháin bhí brionglóid aige agus chonnaic sé go rabh cnoc óir curtha san ailt. D’éirig sé ar maidín agus dubhairt sé le na mhnaoi go rabh sé ag dul dá thocailt amach. D’iarr sise air an t-uisge coisreachta a chur air fhéin sul a dtéigeadh sé amach. D’imthigh sé leis annsin agus ba ghoirid go dtáinig sé ar chnoc an óir acht bhí eascan nimhe casta thart ar. Chuaidh sé chuig an t-sagart annsin agus d’innis sé dó. Tháinig
    Eadarbhaile, Co. Dhún na nGall
    Mághnus Ó Dálaigh