Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fáthach na lúighe. Bhí an fathach ag iarraidh ar an gasúr é a thághail aníos agus bhí an gasúr ag gairigh agus ag magadh faoi. ‘Sa deireadh thóg an gasúr cloch agus chaith sé ar cheann an fháthaigh e. Leig an fháthach sgread milltineach agus thuit sé síos marbh. Chuaidh an gasúr innsin suas go dtí dun an fathaigh agus fuair se astoigh ann malaí óir agus airgid. Chuaidh an gasúr na bhaile annsin agus d’innis sé do fear an tóighe e. Bhí luthgaire mhór airsean agus d’innis do na comharsanaigh é. Chruinnigh na comharsanaigh uilig go dtí dún an fháthaigh agus socruigeadh go dtabharfeadh an dún agus a rabh ann don gasur ealma. Coinnig na daoine le na bfocail agus bhí dóigh bréagh ar an gasúr o soin amach.