Scoil: Cruit Island (uimhir rolla 16069)

An Chruit, Co. Dhún na nGall
Pádraig Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. At thráigh Mullach Dearg tá carraic agus bheirtear "Carraic na Spainne" air . Tá an tráigh seo ar an taobh thuaidh de na Rossa Iochtarach.
    An t-am a scaipeadh an t-Armada, cailleadh cuid mhór de na luing thart ar Éirinn. Tháinig ceann aca isteach annseo agus briseadh í ar an charraic seo. Deirtear go dtáinig cuid den fhuireann i dtír agus gur chomnuidhe siad thart annseo. Deirtear fosta go bhfuil cuid den treabh beo annseo go fóill. Ta teaghlach amháin i Mullach Dubh - Dalaigh an sloinneadh atá ortha agus deirtear gur óna daoine a tháinig i dtír ón bhád sin a shiolruigh siad. Daoine laidir atá ionnta gruag dubh ortha agus iad rud beag dubh sa chroicean fosta.
    Deireadh na sean daoine go rabh cuid mhor ó ar an bhád agus go bhfuil sé na luighe ann go fóill. Ar lá ciúin thiocfadh leat fuirm an bháid a dheánamh amach thíos faoit.
    Bhíodh siad a rádh fosta go rabh a bhean leis an chaiptin ar bórd agus go rabh
    Mullach Dearg, Co. Dhún na nGall