Scoil: Béal an Átha Móir (uimhir rolla 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Dhún na nGall
Mícheal Ó Gallchobhair

chinéal chéadna ar an bheirt ghasúr agus ní rabh aon duine ábalta an difir an aithne earorra.
    Bhí rí eile ‘na chomhnuidhe comhgarach agus bhí inghean aige a bá mhaith le mac an ríogh seo a phósadh acht dubhairt an inghean nach bpósadh sí fear ar bith acht an fear a bhéadh ábalta an capall fiadhain a bhí amuigh ‘san choillidh a mharcaidheacht thart trí h-uaire fá theach a h-athara. D’innis mac an ríogh seo do mhac Rubaidh “Oc” arsa mac Rubaidh “Rachaidh mise amach i mbárach agus gheobhaidh mé greim ar an capaill”. Chuaidh sé amach ar maidín go dtí an choillidh. Chuaidh sé suas eadar an dá chrann a bá chomhgaraigh a bhí ag fás dó chéile in an choillidh. Chonnaic an capall é agus rith sé le greim d’fhághail air.
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Maighread Nic Fhloinn