Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Róis Ní Bhraonáin

1. Scéal

Am amháin bhí beirt fhear beo ar an bhaile cheadhna darbh b'ainm Seon agus Rucard. Fear beag a bhí in na Rucard acht bhí sé an-mhiotalach agus in na an-oibrighe. Bha ghnátach leis dul ‘un Lagain achan bhliadhan agus morán airgid a shaotrú, annsin philleadh se ar an bhaile agus ghnídheadh sé a chuid oibre fhéin. Acht bhí athrad sgéil le h-innse fá Seon bhí sé falsa; ní rabh úsaid ann dó fhéin nó dó dhuine ar bith eile. Lá amháin tháinig bean Seoin isteach agus dubhairt sí; “sin síos Rucard an bealach mór agus é ag tarraing ar an Lagan agus tá tusa dó luighe annsin dó steachlán fhalsa agus ní dhéanfaidh to dadaidh”, acht le sin fuair sí greim ar an mhaide briste agus tarraing trasna na cloigne ar é
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Teangacha