Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an áit, ar dá bhfuighfeadh siad greim air go gcuirfeadh siad 'an bháis é. D'imthigh Síogaidhe le na cuid ba annsin. Nuair a chuaidh sé fad leis an geata an áit a rabh na fathannaí ina geómhnaidhe ní thearn sé ach an geata a fhosgladh agus na ba a chuir isteach ann. Chuaidh sé fhéin isteach annsin agus chuaidh sé suas i gcrann mór ubhalaí a bhí ann. Thosuigh sé ag ithe an chuid a bhfearr aca agus a cathadh anúas a chuid eile fhadh le na ba. Níor bhfada bhí go bhfacaidh sé a tárraing agus na gcúig meall. "O, maise míle maire fan ortsa", ars 'se, "Síogaidhe gránnda Dhún Gheannain, mar dálba ar rud duit teacht annseo a shaladh mo chuid fhéir agus a' strocadh mo chuid crainn ubhalaí." "Le do neamh thoil tháinig mise annseo," déir Síogaidhe, "agus le do neamh comhairle fágadh mé."
    D'fhiafraigh an fathach do annsin cé 'ca bhfearr leis greimeannaí caola crúaidhe carraidheachta na buillé beaga cruaidhe claidhbheacha. "O, maise bíodh do togha agat fhéin déir Síogaidhe ar is cú is laige."
    "Is fearr liomsa greimeannaí caola crúaidhe carraidheachta," deir an fathach. Chuaidh an bheirt i gcionn a chéile annsin agus teoga níor bhfada gur steáll Síogaidhe Dhún Gheannain na cúig cinn, na cúig muineail agus na cúig meall de agus d'fhág sé na luighe annsin marbh é. Thug sé leis a chuid ba agus bhain sé an baile amach. Nuair a chuaidh sé 'un toighe d'fhiafruigh
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Máire Ní Ghallchobhair