Scoil: Bó Ros (Bouris)

An Gleann Bán, Co. Mhaigh Eo
Breandán Ó Lionáin

Ar an leathanach seo

1. B’inghean í Gráinne Ní Mháille - nó Gráinne na gCeirr (?) mar tugtar uirthe sgaithtí - le Dubhdara Ó Máille. Tighearna Umhaill Uí Mháille Uachtair, ‘sé sin Ceanntar Mhuirisg. Is deacair a rádh go cinnte cé’n uair ar rugadh í acht ó’s rud é go n-abrann Bingham, Uachtar (?) Chonnacht, i 1593 ag tagairt dhi ‘’the nurse of all rebellions in Connacht for the last 40 years’’ ní amugha a bhéadh muid da n-abruigheadh muid gur tuairim na bliadhna 1530 a rugadh í. Is cosamhail gur ar (?) a tógadh í, acht níl aon chinnteacht faoi, agus gur a chothuigh sí an fhairrge an chéad lá, an fhairrge a dhugl(?) sí an oiread sin taithneamh di ar ball, agus a mhúnách í go raibh sí ar an maraidhe a b’fhearr ar an bhfairrge thiar len a linn.
    Bhí dearbhráthair aice, agus de réir dlighe agus (?) bhí tús aige-sean ar an talamh a bhí ag a athair. Níor ghéill Gráinne do’n dlighe seo, agus chaith sí go leath (?) é gur ghlac oighreachta a h-atharda í féin. Ní raibh sí acht 19 mbl. an t-am seo. Sa bhliadhain 1550 do phós sí Domhall Ó Flaithbheartaigh a’ Chogaidh, as Baile na hInse i gConnamara. Ba é seo Taoiseach na bhFlaithbhea(?) in lar-Chonnacht ‘san am, agus bhí ghlaodhach aige freisin ar uachtarántacht Connamara uilig bhí Tadhg na buile Ó’ Flaithbheartaigh ag dul sa mb(?) air faoi’n uachtarántacht agus deirtear gur im(?)