Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. San am fadó ní bhíodh mórán tighte slinnteach ann. Cotháin a bhíodh mar clúdach san am sin. Bhíodh leabaidh san gcisteaneach i n-aiche na teineadh a bhíodh sé agus póta a bhí mar ainm ar an áit. Muintir an tighe a chodluigheadh inntí. Ní bhíodh aon simléar ionnta ach an oireadh. Clochaí - garbha a bhíodh mar urlár aca. Doras amháin a bhíodh ar na tighte agus fuinneóg amháin chomh maith.
    Poll ar bhárr tighe agus pardóg taobh amuigh air, sin a bhíodh mar simléar acu fadó. Sgraitheachaí agus móin a bhíodh aca le h-aghaidh teinneadh. Lámpa stám a bhíodh aca le solus a tabairt daobhtha. Rinne siad fein a gcuid coinnle. Do bhíodh botháin ann freisin agus ní bhíodh fuinneóg ar bith ionnta
        1. foirgnimh
    Áine Nic Oireachtaigh