Scoil: Dubhthuama (uimhir rolla 14193)

Dumha Thuama, Co. Mhaigh Eo

Séamus Mach Eachmharcaigh
    Séoladh-
    Tullacán, Gaoith Sáile, Béal an Áthá
    Ciste Óir i bhfalach
    Fad ó ghion timgheall na bliathna 1800. Thúnich lorg seóla as Alban go cuan tullácháin bháin agus do chaith sí a hancoire ag an Mannraigh. Bhí ualach sgadán ar bord agus dhiol an caiptín an t-iasg ar fud na mbailte. Timcheall an ama sin bhí go leór oir ins an tír agus sin é an caoí a díochfhadh siad ar son na h-earraidhe a cheanmiugheadh siad. Lá amháin d’fhág sé an lorg agus thóg sé an t-ór leis i mbhosca agus chuir sé i bhfolach sa bhfál é. Bhí an gealach ar an spéir agus bhí a sgáile ar an talamh agus sin é an comharcha a bhí aige ar an airgead. Chuiadh sé isceach go ceann de na tighthe agus d’fhán sé tamaill maith ann. Nuair a bhí sé ag du lar ais go dtí an lorg, bhí an gealach imthighthe as amharc agus sin e an comharcha a bhí aige ar an áit a fhág sé an t-ór. Dh’n lá sin go dtí an lá induí, tá an t-ór i bhfalach ag an manraigh an áit a raibh an lorg ar ancoire.
    Máire Ní Eachmharcaigh,
    Tullachán, Béal an Átha,