Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear eile ar bhaile Dubhloch agus nuair a tháinic sé abhaile in éis a lá oibre bhí duine a fághail bháis sa teach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé thíos sa ghainnimh séidthe é cois a chladaig. Nuair a fhill sé ar a teach bhí duine eile marbh roimhe. Thóg sé leis é agus chuir le h-ais a chéad fear é. Nuair a fhill sé ar a teach airís bhí duine eile marbh. Thóg sé leis airís agus chuir sé cois a' chladaig é chómh maith

In aimsir a ghort loic gach rud agus ní raibh tadaí ag fás go na daoiní.

In aimsir a ghort loic gach rud agus ní raibh tadaí ag fás go na daoiní. Thug na sagairt amach annsan go na h-altóir gan na daoiní aon cur a dhéanamh - nách bhfásfadh tadaí. Cuid go na daoiní chuir siad na bachlógaí [.i. stems] agus d'ith siad an fat {!}; daoiní eile bhain siad na súilí amach as na fataí agus chuir siad iad. Na daoiní a chuir na sgoilteáin b'éigin dóibh a dtógáil airíst agus a n-ith leis an ocras. Ach aoinne a rinne saghas cur a bith níl feidhim fiafruighe ar an barraí a bhí amuigh an bhliain dár gcionn. Bhí fataí ag gach duine a chuir bachlógaí nó súilí nó sgoilteán nó rud a bith.
    Tháinic oibreachaí 'un a tír a bhliain dár gcionn, agus iad sin nár chuir aon fata bhí siad ábalta beagán a ceannacht ó na daoiní go raibh siad aca. Ó'n lá sin amach bhí
    1. am
    Liam Ó Raghallaigh