Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Droim Slaoid, Co. Mhaigh Eo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Oidhche Shamhna
    Insan áit seo téigheann na buachaillí móra isteach i gairdín gabáiste agus tarrnuigheann gach duine ceann gabháiste. An té a tharrnuigheans ceann le cos cam beidh cosa cama ag an bhean a phósfaidh sé.
    Téigheann na cailíní óga go dtí an fó-abhainn is góire dhóibh agus tógann siad uisge in a mbéilí agus téigheann siad go doras thiar don teach ar bith. Má thagann sean-bhean amac ní leigeann siad an t-uisge ón a mbéile agus téigheann siad go teach eile. Má thagann fear amach leigeann siad an t-uisge amac agus béidh an céad duine a leig an t-uisge ón a bhéal pósta do duine a bhfuil an t-ainm ceadna air is air an fear a tháinig amac ón teac.
    Fado shocruigheadh na daoine an luaithe agus d’fágadh siad arán ar an mbord do na daoine maithe. Bheadh fhios ag na daoine ar maidin dá mbeadh a lorg san luaithe go raibh siad ann. Imrigheann na páisti beaga cleasa le ubhall.
    Séamus O Dálaigh