Scoil: Leath-cheathrú (uimhir rolla 13437)

An Leithcheathrú, Co. Mhaigh Eo
Liam Ó Maidín

1. Is dócha gurb é an lios an móch foirgnimh is sia siar dá raibh sa gceantar seo.
    Tá [?] díobh ann. Istigh i lár baill tá achan cruinn agus tógtar claidhe leasmuigh. Tá ceann leath mhíle ó'n scoil seo agus tá abha ar an dtaobh theas de agus is dócha gur rith and t-uisge mór timcheall air fadó.
    Bhí muintir na háite slán ó chontabhairt istigh ann san oidhche nuair a tógadh an droichead tarraingte. Bhí botháin deanta de chre istigh agus nuair tháinic an tuigsint dóigh tógadar seomraí faoi thalamh deanta de chloich.
    San am sin ní raibh an taoiseach nó a lucht leanamhna saor choidhche mar bhí a chomharra ag iarraidh a dhuthaigh féin a leathnú agus a chomharsa béal dorais a cur faoi chois.
    Liam Ó Maidín
    Príomhoide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)