Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí gach dhuine ag croiteamh láimhe leis agus ag tabhairt a cathaoir féin dó. Bhí spórth mór annsin aighe i rith na h-oidhche agus ní iarrach sé imtigeacht go bratach as an teach.
    I lár na h-oidhche táinich an marcach isteach Béarfaidh mé luach an coirche duith a Brian. Tá go maith tabhair
    Cé'n luach átha air? cúigh púnth Cuirfídh me an capall fe'n gcárr agus béidh tú ag dul abhaile. Beidh mé satach luath go fóill. B'féidhir gur maith leath an ceól a Brian. Más mian leath é cuirfídh mé teactaire abhaile leis an gcapall. Tá go maith cuir. Cuir sé an capall fán gcáirth agus cuir sé an teachtaire abhaile leis an gcapall.
    Nuair a sroich sé an teach cuaidh sé a codhladh le mnaoi Brian. Nuair a duisigh bean an tíghe ar maidin connaich sí an fear agus é cailltí Cuaidh sí amhach agus d'innis sí an sgéal do múinntir an baile. Nuair a toruigh sí a cuidh pocaí ní bhfuair sí luach an coirche in a pocha cor ar bith. Bhí much mór aichi agus do díol sí leis an sagarth é ar cúigh punth.
    Nuair a bhí múinnthir na socraidhe ag teacht abhaile connaich siadh an fear ag teacht in a n-agaidh. Bhí gach duine dhá innseacht dhá chéile go
    AT1792A: The Priest's Pig
    Eibhlín Seoighe