Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an-olch air mar bhí níos mhó bheithidigh ag an dríothair bocht. D'fiafruigh sé do'n driothair bocht an raibh na beitidhigh daor an lá a bhí sé féin ag an an [!] aonach. Dubhairth sé go raibh síadh an-shaor an lá sin.
    Lá amháin d'imthigh an driothair saidbhir leis agus tháinich sé go dthí an t-aonach céanda [!] agus a bhí sé thamhall mhaith o'n aonach chonnaich sé fear ishtigh a mála ar taobh an bhothair Bhí sé ag radh - "tóg mé suas go dthí na flaithis" Thógh mé shuas go na flaithis.". Thosuigh sé ag chainnth leis an driotair saidbhir agus dubairth sé leis a dhul istheach san mála agus go dthogfaidh go dhtí an t-aonach. Chuaidh sé istheach ins an mhalá agus d'iomhpair an fear é agus nuair a bhí sé i ngarr do'n n-aonach. chonnaich sé go leóir daoine agus a tháinich sé go dthí bruach na locha a bhí garr d'on aonach. Bhí beithidigh ar a bhruach. sheas an driothair saidbir ag fheácainth ortha, agus faoi ceann tamhall chonnaich sé sgáile na mbheithidigh amhuigh ins an uisghe agus bhí sé ag cheapú dhá dthéigheadh sé síos san n-uisghe go bféadhfadh sé ná beithigh uiligh a béadh aighe.
    D'fhiafruigh sé do'n fear an rachach sé amhach san uisghe. Dubhairth an fear eile leis léimiúnt amach.
      1. filíocht
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant