Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 20_024

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 20_024

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá filéad nó ribe dá gruaige ar cloch ag taob an tobar. Níl aon iasg ann. Níor thug duine ar bith iarracht an tobar do thriomú no do saliú. Níor thug duine ar bith uisge an tobar a thabairt abhaile leo le hagaid an tighe. Tá crann ag taobh tobar bhaile an chruaich. Tá go leór clocha ag taobh an bothair atá taobh amuig de'n tobar bhaile an Chruaich agus tá cloch mhór leagtha ar mhullach na gcloch. Tá sé inaice le leath cead tonna meadachan. Ní thigh le cead fear é a corruig acht bheadh duine amhain abhalta é a chorruig le na lairachin.
    Tomas Ó Ceamarcaigh