School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

1. (continued from previous page)
    Bliadhan amháín bhí dhá muc reamhar aige i gcóir an mhargaidh, agus bhí sé ar intinn aige na muca a thógant go dtí an aonach an Sathairn seo. Bhí buachaill aimsre aige agus an lá roimh an mhargadh bhí sé ag obair ar thaobh an bhóthair. D'imthigh beirt fhear sias an bóthar agus bhíodar ag caint leis an mbuachaill. aimsre. Nuair d'imthigheadar d'fhiarruigh a mhaíghistir de'n buachaill-aimsre cad a bhí a rádh ag na fir sin. "Bhíodar ag rádh arsa on mbuachaill gur tigh an-bhreágh an tig sin atá agat-sa dá mbéadh bagún ann." Do chreid mo amadán é agus cad a dhein sé ach an dhá muc a mharbhú in ionad iad a dhíol. Ní baoghal ná go raibh feól a dh'óithin le n-ithe ag an mbuachaill-aimsre i rith na bliadhna. 'Sé an fáth gur innis se an bhréag sin ná, bhí fhios aige nár mbéadh aon fheóil acu i rith na bliana dá ndíolfaidhe na mhuca.
    (Fuarar an sgéal ó m'athair)
    Máire ní Éigearthaigh