Scoil: Lios Leamháin, Tigh Molaga (uimhir rolla 12145)

Lislevane, Co. Cork
Conchobhar Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Sa t-sean aimsir is i lár an lae a póstaí daoine. Clóca a bhíodh ar an gcailín. Théighidís go dtí an séipéal ag marcuidheacht. Bhíodh diallait ag an bhfear agus cúlog. Bhíodh oidhche go maidin aca nuair a fhilleadh siad ón séipéal. Is i dtigh an chailín a bhíodh an oidhche aca agus annsan bhíodh an tarraingt abhaile agus oidhche eile.
      1. poetry
    Gaeilge
  2. Ní bhíodh diallaid leathair aca an t-am san ach diallaid déanta tuighe. Nuair a bhíodh siad ag dul abhaile ón séipeal do bhíodh rás aca agus an chéad duine a shroiseadh an baile ar dtúis do bhíodh an buadh aige. Do bhíodh clóca dearg agus cáipín ribíní ar an mnaoi. Máirt Inide nuair a bhíodh beirt ag éaló le chéile ní bhíodh ortha aon leitir d'fhaghail ón Easbog acht phósadh an sagart paróiste iad gan aon trioblóid.
      1. poetry