Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An mór a d'iarrfá ar duine mo bhean mhaith igcóir duine des na leannbaí beag Seumas no Máire do líoneadh dá shuil an mnaoí le deora agus dearfhadh sí ní thabharfhadh duine dem leannbaí uaim ar córoinn an Rígh ar fad dá bfaighinn é.
    Tar-éis cupla bliadhain do buaileadh breoithe an siunéir agus do fuair sé bas mar do bhí sé ag obair ró chruaidh ar fad. Ansan do bhí croidhe an baintreabach bristhe mar do bhí a fhearr tar-éis bas agus do bhí na leannbaí ag fagháil bás leis an ocras
    Ní raibh fhios ag an baintreabach cá bfaghad sí rud mar do bhí na chómharsain ró bhocht iad féin cun aon rud do thabhairt ach mar sin féin do bhí gach aoinne ag cabrúgad leí cun í féin agus a leannbaí do coimeadh na bheathuige.
    Ach do bhí an geimhreadh ag teacht ortha agus an storim fiadhain agus an sneachtha agus do bhí sé ag déanamh alán trioblóide ar an baintreacach bocht cun aon rud do
    Brighid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thoir, Co. Cork