School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear na chómhnaidhe i gCluain-[?] tímpeall ochtmó bliadhain ó shoin agus isé an ainim a bhí air ná Tadhg Ó h-Iarfhlaithe[?] agus do bhí feirm aige.
    Ní raibh aoinne aige cun obair fheirme a dhéanamh ach é féin mar ní obróchaidís do mar ní thugadh sé a dhóthain[?] le n-ithe dhóibhh.
    Bhí sé pósta agus do bhí a bhean[?] céile na bheathaidh agus í ana óg an uair Do théigeadh Tadhg a chodhladh go luath gach oidhche agus d'fhanfhadh a bhean agus máthair chéile suas.
    Ní chuireadh aon rud a choldhlad mar ní bíod aon tuirse ortha tar-éis lae agus do bhíodh ana tuirse ar Tadhg bhíodh an bheirt acu i n-aice an teine agus[?] iad a ínnsint sgéala agus iad an cniotáil[?] nó ag fuagháil nó rud éigin mar sin.
    Fé dheire do chuimhnig Tadhg ar
    Máire Ní Chríodáin