School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. Bhí sean bhóthar ar an mbaile seo go nnglaodhtar an Bóthar Nua air. In aimsir an droch shaoghail a deineadh é. Píosa airgid ar nós scillinge a bhíodh ann an uair úd go nglaodtaí deich bpigne air agus an méid sin a geibdís sa ló.
    Tosnuigheann an bóthar seo I nGuran an Droighin agus criocnuigheann sé I Muiríoch.
    Sean Bhóthar Eile.
    Tá crois beag taobh thíor den bóthar nua go nglaodtar Crois Bhéul an tSléibhe air. Tosnuigeann sé sin igCrois a Mistress agus tríd an t sliabh shoir agus shíos tríd an gCnocán agus síos annsan go Crois Béul an t-Sleibhe síos go dtí an fhairrge. Tá páil cloch shíos ag an bfairrge. Sin an áit a geibead muinntear Aca Tobraid an ghainimh fadó. An áit síos a théighdís go tig an tsalainn.
  2. Tá sé ós cionn dhá céud bliain ó shoin ó bhí tigh an tsalainn. Ní fios cé ba leis é. Tarraingtí an t-uisge ón bhfairrge agus deintí
        1. public infrastructure
    Roisín Ó Seaghdha