School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. Bhí fear óg agus bhí easba taboc air. Níor bfhéidir leis aon ruainne dfágháil agus bhí duil cráidhte aige ann.
    Bhí seana bhean agus bhí a tig le h-ais drocid agus do cailleadh í. Bíodh sí a fheiscint na h aon oidhche taréis í chailleamaint agus píop ar lasadh aici agus í á síneadh chun aoinne ach ní ghlacadh aoinne í.
    Dubhairt sé seo mar bhuachaill na beadh aon easba taboc air féin faid a bhí Síle an Droicid chómh fial le'n a píop. D'imthig sé oidhche mar seo fé déin Síle. Shín sí an phíop chuige agus ghlac sé í. D'ól sé a shásamh dhe agus shín sé chuice í agus dubhairt sé "Beannacht Dé led anam agus le hanam do mharbh" "Ól uait a thuille dhe" arsa Síle, d'ól sé botharáil eile dhe agus shín sé thairnis arís chuici í agus dubhairt an paidir cheudna. "Ól a thuille" arsa Síle agus tharraing sé aiste arís agus shín sé thairnis í agus dubhairt sé an paidir arís.
    Thóg sí an tríomhadh uair í "Is tú an fear is fearr a gaibh chugam faid a táim annso sin a raibh de mhoill orm chun dul ins na flaithais go nguidhefeadh duine éigin lem anam trí uaire agus ní fheicfear annseo go deó arís mé.
    Máire Ní Suilliobháin
    Fearann na hAbhann, Co. Kerry