Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. Na daoine a bhí ann fadó bhíodar ana shláinteamhaib is níor caith aenne aca ríamh bróg nó go mbeidís fice bliain no mar sin, is cuid aca níor caitheadar ríamh bróg. fadó bhí bean na cómhnáidhe i Gort na Groidhe is níor caith sí ríamh bróg. Nuair bhí sí na shean bhean ag dul ar an Aifreann gan bróg ná stoca uirthi "Cá bhfuil do bhróga a Cáit" adeirfeadh na daoine lei "Ní bheidh aon bróg orm-sa 'sna flatais" a deirfeadh Cáit.
    Máire Ní Curráin
    Roads, Co. Kerry
    Eibhlín Bean Uí Curráin
    44
    Roads, Co. Kerry
  2. Na tighte a bhí ann fadó bhíodar déanta as scairteanna, ac ní'l aon ceann tímcheall na h-aite seo anois. Act ta sean-tigh shoir ó mo thig se is tá morán scéalta ag na sean daoine mar gheall air seo ceann aca.
    Bhí muinntir móineal na gcómhnáidhe ann. Oidhche amháin bhí an ghrian ag dul fé bhí bean tiománt na mbó abhaile. Connaic sí capall mór grana bí cosa tanaídhe caola fúithi is droch-súil aici is ceap sí gur capall fiadhain a bhí ann a tháinig ó'n gleann. Is cad a dhein an chapall act