School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (continued from previous page)
    Dhíoltar paidhc i gCill Orglain ar a sé aontaighe sa blian ar na beithidheachabih a bhítear gá dtiomáint isteach cun díol.
    Nuair a dhíolann duine beithidheach, tugann an ceannuightheóir airgid - deich sgillinge nó cúig sgillinge taréis a díoltar na beithidhig agus roimh a díoltar an iomlán lán do'n duine - sin an 'eirnist.'
    Ní féidir do'n duine na beithidhg do dhíol d'aoinne, ionnus go raibh páirt do'n díol íocta ag an ceannuightheóir. Sin mar deintear an margadh.
    Tugann fear bó go dtí an aonach. Tagann ceannuightheóir i leith cuige agus d'iarann sé de "An mór atá uait ar an mboin sin."
    Sé punt a deireann sé.
    Cúig punt a deireann an ceannuightheóir. Tagann an tarna ceannuightheóir agus deireann sé - Sgaoil an deifriocht cúig punt deich sgillinge agus bíonn an margadh déanta.
    Cuireann an ceannuightheóir marc dearg nó gorm ar caoire agus cuirtear gearradh siosúr ar na buaibh cun go aithneócthar iad. Bíonn margadh na na iniúin i Mí na Samhna nach mór nuair a bhíonn na iniúin sábháltha
        1. trade
    Nóra Ní Ríordáin