Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry

(b) Do ghruaig a bhearradh Dia luain.
    (d) Posadh i mí lughnasa nó i mí na Bealtiane.
    (e) Tosnú ar aon obair nua Dia Luain.
    9. Nuair a raghfá isteach i dtig is ceart duit gabháil amach a dorus a ghaibh tú isteach.
    10. Ní ceart bheith amuigh tar éis a dó dhéag a chlog san oidhche mar go mbíonn na mairb amuigh an t-am sin.
    11. An teinteán a fhágaint reidhthe san oidhche roimh dul a chodhladh mar go mbíonn na mairbh ar fuaid an tighe.
    12. Gan an luaith a chur amach deidheannach san oidhche ar eagla go gcaithfá ar anam o'n saoghal eile é.
    13. Droch-rath iseadh salann a dhortadh le linn bídh.
    14. Gan an t-uisce salach a chaitheamh amach go mbeadh an t-uisce glan istigh ar eagla go mbearradh gairid ort.
    15. Nuair a bheadh duine ag tógaint tighe nua is ceart do pingin nó píosa airgd éigin a chur thíos fé nuair a bheadh sé ag cur síos an bunúghadh, ar eagla ná beadh an rath ar an dtig na dhiaidh.
    16. Dá dtagadh marc buidhe ar láimh duine, dearfaí go mbeadh duine éigin a bhaineas leis chun bás d'fághail.
    17. Deirtear gur ceart sop glan a chur taobh amuigh de'n dorus Oidhche Nodlag chun go nglanadh an Mhaighdean Muire a cosa sul a ragadh sí isteach an tig.
    18. (a) Beadh droch-rath ort dá gcaithfá éadach uaithne ag pósadh.
    (b) Nuair a bheithfá ag deanamh scrudúidthe