School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    cóireamh an óir. D'ealuig an inghean ba críne agus chaith síos an bheirt agus strac na málaí as a lámha. Thuit an lámhnúadh bhocht agus marbhuigheadh iad gan súil leis.
    Do rith an caillín isteach go dtí na dreabsúr agus í go gliondrach tuisg an gníomh fearamhail a bhí deanta aici. Ní creidfheadh a dreabhsúr óg chuige í. Thánadar anuas agus chuireadar an tig i dtreo[.?] Bhí ba, capaill agus eallaig aca. Deineadh an inghean chríonadh obair an tighe amuich tuisg gur b'í an inghean ba ládaire í. Dheineadh an inghean óg obair an tige istig.
    Lá amháin tháinig fear go dtí an dtig. Bhí sé ag fiadhach ins na sléibhte. Tháinig sé agus fuair sé biadh agus deoch. Nuair chonnaic an inghean crionad é thut sí i ngrádh leis. Thuit sé féin i ngrádh léi chómh maith. Do cheap sé ná raibh a léitheid as cionn talmhan maidir le na dheiseacht.