School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    ceart annsan fé mara bhí sé rómpa. I gceann tamaill na dhiaidh sin chualadar mar a bheadh fothram ag teacht. Siúd leó anáirde i mbárr an tíghe. Tháinig fathach mór granda isteach é féin agus a bhean.
    "Óam, faghaim bolath an Éireannaig bradach," arsa an fathach. "A mhnaoí choir téir ar a thóir," ar seisean le na bhean.
    Déin sí amhlaidh act bhí sí ró leisgea[mh]ail chun dul go bárr an tighe.
    "Ara," ar seisean leis an bhfatach, "iseadh tuigtear duit é. Bolath an méidh daoine atá ithte ó mhaidean agat atá tú ag fághail."
    "Is dócha go fíor tú a bhean chóir," ar seisean.
    Bhí dhá mhala óir le na dtaobh an tráth seo. Nuair a bhí leath-úair chodhalta déanta aca d'eireigheadar; gluaiseadar leó agus chuadar amach ar chlaidhe mór a bhí in aice faille móire. Siúd leó ag