School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. Fadó, fadó roimih seo ins an triómadh aos déag nó mar sin bhí gabha in a chomhnuidhe sa chomhursanacht seol Fear an-greanmhar ar fad a bhí ann agus thaithnigh sé go mór leis na páistibh. Bhí ag eirighe go rí mhaith leis mar is chuige a theigheadh na buachaillí agus na cailiní óga go léir le na gcapallaibh.
    Bhí mac amhain air agus ní éitheach a radh gur buachaill an diomhaon ar fad a bhí ann. Bhí sé an chostasach air a dhóthain éadaigh a cheannach do'n mac. De réír a chéile bhí an aimsear ag eirighe níos cruaidhe ar na daoinibh agus chaill an gabha a lán lán dá chuistimeirí. Is cuma cad a dheinfeadh sé níor éirigh leis ariamh iacall do chur ar an mac congnamh a thabhairt dó ins an gceardachain. Sa dheire dhíbir sé o'n theach é agus nuair a bhí an mac ar an mbothar chuala sé i dtaobh na cathrach breagha úd "blá 'Chath" agus na cailiní breagha sgigeamhla
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Alice Boland