Scoil: Cluain an Bhrúnaigh (uimhir rolla 13385)

Cluain Brón, Co. Galway
Máire Ní Ghiobúnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cabhruigeann na comhursanna le chéile. Piocann na páistí na fataí agus baintear na fataí móra asta, agus cuirtear i bpoll iad. Cuirtear tuighe agus cré ós a gcionn chun an baisteach a coinneál uatha. Tugtar na fataí beaga de na cearca. Fágtar na fataí beaga ar leath-taobh ón ná fataí móra. Bíonn na fataí móra sa poll go t-Earrach arís.
    Seo iad na saghasanna fataí is fearr. "Champions", 'Aran Banners,' 'Kerr's Pink's' 'Fataí Dearga,' 'Siúilibh ban dearg," 'Fataí Bána.' 'Sciolláin' an focail a bhaineann le fataí a chur. Ní usáidtear fataí chun Starch a dhéanamh.
    Is maith le a lán daoine 'Cacaí Fataí.' Deantar iad as fataí, plúir, salainn sóid agus bainne géar. Fuinntear le chéile chuile rud, agus deantar cruinn iad. Cuirtear síos ar fríochtán iad le bácáil. Nuair atá siad bácáilte tógtar siad iad, agus ithtear iad nuair atá siad beagán té.
    "An te a chuireann san Éarrach bainfidh se sa bhFoghmhar.
    Sorcha Ní Shúilleabháin