School: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. Galway
An tSr Máire

rástaí agus bhí Pádraig Barréad ag iomhradh i gceann acha. Thug sé an rása leis le teann iomradh.
    Seán Ó Cúláin, Máirtín Ó Dubháin, Pádhraig Ó Cúláin, Mícheal Mac Donncadha agus Seán Ó Cuirrín. Sin iad na fir a b'feárr ag iomrad i gConnmara uile. Bhí siad thar cionn i gcurrach.
    Sé Séamas Ó Congalaigh, Séamas Mac Donncadha, Pádhraig Ó COnghalaigh agus Míchil Ó Congalaigh na fir a bféarr ag iomhradh i mbáid iomradha.
    Spealadóirí Cáileamhla :- Lábhrás Ó Lórcáin as Leitir Móir bhí sé in-ann acra féir a bhaint san ló.
    Míchil Ó Dubháin as Leitir Mór bhí sé in-ann acra go leith a bhaint san ló.
    Bhí Séamas Ó Congalaigh Tír-an-Fhiaidh in ann acra go leith a bhaint freisin.
    Rinnceóirí mós clú :- Sé Míchil Ó Dubháin as Leitir Mór an rinnceóir ba mhó clú dá raibh i gConnmara ariamh. Thug sé an buadh leis as Gaillimh as Baile an Ríogh as Tuaim agus as Roundstone. Bhí sé in-ann an buadh a thabhairt leis agus cupán uisge ar a chloigeann gan é a dhóirtead. Bhí sé in-ann damhsa ar plátha gan é a bhriseadh.
    Ní raibh aoinne i gConnmhara in-ann jig reel agus hornpipe a chasadh chomh maith leis. Ní raibh aoinne eile i gConnmara in-ann amhrán a rádh chomh maith leis. Thug sé an buadh leis as gach áit ariamh a ndeacha sé ag damhsa