School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Bhí fear i nDoire an Fhiadh uair amháin agus chuir sé ór i bfolach ar leath taobh an bhóthair agus ní raibh fhios aige cé’n áit a chuir sé é. Bhí sé ag imtheacht d’á chuartadh nó gur casadh fear as Béal an Daingin air a bhí ag dul an bóthar agus dúbhairt sé leis dhá dtéigheadh sé ar thóir an óir agus é fhághail go dtiúbhradh sé a luach go maith dhó. Chuaidh an fear ag cuartúghadh agus ba gheárr a bhí sé ag cuartúghadh go bfacha sé bosca istígh i sgailp sa gclaidhe agus thóig sé amach é agus bhreathnuigh sé síos ann agus bhí sé lán go béal lé óir.
    Tug sé den fhear an bosca agus ní bhfuair sé de luach saothair as acht leath choróinn.