Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Pádraic Ó Séadhacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    faoi mar bhí fhios aige go maith nach mbeadh Beaglaoich indhon an mála a tógáil ioná a leath - agus thug iarract a lamha a cur tart ar an mála acht chinn sé ar. Fuair sé faic láidhe annsin gur cuir thart ar an mála é, agus go bfuair greim dainghean air, agus bhí sé ag coraidheacht leis riamh is coidhche nó gur arduigh sé an mala mine troigh on urlár.
    "Ní droch duine cor ar bith thú, arsa Padraic Ó Brian mar biodh fhios agat go bhfuil seacht gcéad mine san 'san mála sin.
    "Droch rath uait féin 's do mhala" arsa Paddy
    I "mar tá mo briste breagh córd pléasga agam."
    Agus bhí. Briste nua a fuair sé seachtmhain roimhe sin, phléasc sé é on dá gluin amach le teann an méid nirt a cur sé le tógáil an sac mine.

Máirtín Mac Concatha, Buidhe Abnach, Gleann na Madadh
    Máirtín Mac Concatha