Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean-aimsir bhí Fionn Mac Cúl agus cúpla dhuine eile de na Fianna ag seilg i gcoill mór. Annsin tháinig an oidhche orthab agus ní rabhadar indon a theacht abhaile Bhí an oidhche an-dubh agus b'féigean dóibh luighe siar acht nuair a theann sé amach san oidhche bhí sé roinnt geal agus thosuigheadar ag siubhal timcheall na coille agus níor bhfhada go bhfhacadar solas sgathamh beag uatha. Bhí ocras orthab agus rinneadar air nuair a tháinig siad go dtí an solas bhí bóthar beag ann agus bhí sean-fhear istigh ann nuair a tháinig siad isteach chuir an fear fáilte roimhe na Fianna agus ghlaoidh sé i na ainm fhéin ar chuile dhuine de na Fianna agus bhí an-iongantas orthabh faoi go raibh aithne aige orthab.
    Éithne Ní Dhomhnaill
    Coill Sáile, Co. Galway