Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mbuachaill píosa den fheóil a bhí sa bpota a thabhairt dí. Dúbhairt an buachaill nac dtabharfadh go mba strainséara sa teach é féin. Dubhairt sí leis píosa de feóil a thabhairt dí no go marbhocaidh sí e. Thug sé píosa den feoil dí agus chuimil sí treasna ghríosaigh é. Dúbhairt sí leis an cú a cheangal agus dubhairt sé nach raibh aon rópa aige. Thug sí ribhe as a cuid gruaighe dhó agus ceangal an buachaill an gadhar leis an ribe.
    Nuair a bhí sin deanta ag an mbuachaill fuair an bhean greim ar agus thosuighe sí dá mharbhughadh coghnadh coghnadh a chú arsa an buachaill. Ní féádfainn arsa an cú tá mé ag fághail bháis. congad congadh a ribe arsa an bean agus marbuig sí an cú agus an buachaill. Cuaidh an buachaill eile agus camán luatre aige bu é an sórt buachall é bhiodh sé sa luathre í gcomnuidhe . Dubhairt a mhathair leis gan dul ag saothrú a beatha. Dubhairt sé leí da cáca a chur síos agus nuair a bhí siad bacháílte d'iarr sí dhe cén ceann a togfadh dubhairt go dtógfhad sé an cácha beag agus mo beannacht. D'imthig sé leis go dtáinig sé chuig tobar. Tainig easog amach chuige agus d'fhiarr sé píosa den arán air agus thug sé píosa den arán dí. Nuair a thug sé an arán dí cuaidh sí isteach sa tobar agus
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers
    Seán Seoige Padraich