Scoil: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le Sean. "Ce chúr amach ins an oidhche thú". Ceard a chuir amach tú fhéin" arsa Seán. "Ó ars an maoir da mbeadh an t-occupation agat atá agam-sa agus da dtasocta ag briongloidigh mar mise go mbeadh bo no caora 'ghá bathadh, deireochtha suas, rachthá agus comhradh iad". "Sabhail d'Éirinn" ars Sean" Ceard é briongloidi". "Geall nach bhfuil fhíos agat" ars an maoir, "ceard é briongloidigh".Níl fhíos arsa Sean nior chualaidh mé ariamh é. Ma ngnionn tú mar a dearfas mise leath beidh tú ag briongloidigh chuile oidhche go maidin". "Bhoil mhaith liom fíos dfaghail ceard é briongloidí" arsa Seán. Nuair tiocfar an tráthnóna bain bundle luacra glas. Tog an teineas on ait a bhfuil sí agus comhrigh do leabaidh. Teirigh ann agus Máire a codladh. Nuair a dfiafruigh Máire ceard a bhí sé ag dul a deanamh. "Innseochaidh mé fein duit ar maidin" arsa Seán. Fuair Sean agus Máire codladh ar an leabaidh glas. Ní i bhfad a bhí siad in a gcodlad nuair tháinig knock ar an doras. "Bhfúil tú i do chodladh a Sheáin" ar seisean
    Máire C. Ní Mhiadhaigh
    Pádraig Ó Dubhdha